Dag 3 - Hemma igen!

Hej å hå allihopa, vi är INTE hemma än! 
 
Dagens äventyr har varit i stor kontrast mot gårdagens upplevelser. Vi har grillats i solen, träffat gamla och nya vänner, blivit kändisar på en ambasad och Gustav har blivt kändis otograf och också hittat ett väldigt fint innertak!
 
Dagen börjar i alla fall med en lika underbar frukost som igår, med frukt, Wimbie (typ en sorts gröt) och juice. Därefter blev det lite smått stressigt då vi vid 8:30 (06:30 i Sverige) för att påbörja vår en och en halv timmes färd till den svenska ambassaden som var belägen på andra sidan staden. Under resan passade vi på att förbereda frågor om livet på en ambassad och om det Kenyanska samhället. 
 
 
När vi väl var framme fick vi först tackla en grupp säkerhetsvakter som gick igenom alla våra väskor och visiterade oss för hemliga vapen... Jag tror vi alla kände oss lite hemma när vi återigen steg in på svensk mark och vår chaufför tyckte vädret i "Sverige" var väldigt härligt. Sol och 28 grader varmt, vilket paradis! Väl inne fick vi vänta för att Jenny som arbetar som politisk rådgivare skulle hämta oss. 
 
Vi visades in i ett stort konferensrum, som var större än båda våra två sovrum tillsammans, och bjöds på bryggkaffe, te och vatten. Kommunikatören Ana var också med under vårt besök och konstigt nog kände flera av oss att vi hade sett henne sedan tidigare... 
 
Vårt "lilla möte" (som varade i ca en och en halv timme) gick förhållandevis snabbt, men vi kände ändå att vi under perioden fick små dippar, där vi blev väldigt trötta. Som tur var dippade vi inte samtidigt så att konversationen med myndighertspersonalen flöt på hela tiden. Efter mötet var det fotografering och hemfärd, men först passade hela gruppen på att besöka en fungerande toalett (vi har för tillfället inget vatten i huset). 
 
Eftermiddagen spenderades på Methodist Guest House där jag, Melinda och Gustav passade på att äta hamburgare, medan de andra åt mer traditionella kenyanska maträtter. Vi drack milkshakes, mangojuice och läsk, vilket i vår nya vardag var väldigt annorlunda, men denna dag var lite mer av en internationell lyxdag, där vi efter lunchen "råkade" hittade en utomhuspool i koppling till byggnaden. Det fanns även free Wi-Fi!!! :D 
 
 
 
 
Efter lite stekande i solen och lite simmande i polen, kom våra lärares "barn". Vi träffade två av våra vänner och elver som är på utbytesår från TEG och som går på svenska skolan i Nairobi. Det var med stora glada leenden som vi fick hälsa på David Johansson och Ebba Stenkrona. Vi pratade bland annat om hur det är att gå i skolan här i Nairobi och lite om vår resa. När vi väl kom hem planerade vi elever lite inför en hemlig aktivitet som vi ska genomföra på måndag, men vi här i Kenya vill suga på den karamellen lite till ;)
 
Tro inte att dagen slutar där, för innan det var dags att gå och lägga sig fick vi chansen att dansa ännu mer! Vi följde med ett gäng ungdomar från Wale Wale till en tom varuhusliknande byggnad och där kan jag säga att det var bra ös!! Vi träffade också ett gäng svenska pensionärer som vi tidigare träffade på vid ppolområdet och de var till min förvåning också med och dansade.
 
När vi var mer eller mindre slut tittade vi istället på när de kenyanska ungdomarna dansade och Gustav som även började fota lite. Han blev snart platsens centrum för de kringsittande småbarnen som satt och kollade på dansen, när han började fota dem. De blev så glada att de verkligen flockades runt honom och i hans närhet blev han den kände svenske fotogtrafen i Kibera. 
 
 
 
Fram emot kvällen blev det nästan som en släktmiddag hemma hos Petter och Monica som är de som driver Wale Wale. Vi åt där tillsammans med de sex praktikanterna och Petters familj. Totalt var vi 16 pers och en hund i ett rum på ca 20 m^2. Vi fick i soffan, på stolar och på golvet njuta av Kenyansk husmanskost, eller ja, alla fick väl inte njuta lika mycket.... Tro det eller ej, men någon "host host" Gustav, började blöda näsblod. Detta upptäcktes när han stod helt still och helt tyst i badrummet. Han fick först tipset att kolla uppåt och han konstaterade då att de hade ett väldigt fint tak, men sen fick han tipset av en praktikanterna som var en blivande läkare, att han skulle kolla ner istället. Det slutar med att Gustav kollar ner och stänger dörren.... 
 
Hur som helst tycker jag (och förhoppningsvis de andra) att dagen har varit väldigt lyckad och ser fram emot helgens safari! Oj vad klockan är mycket och vad lång denna text är, nu måste jag packa och gå och lägga mig! 
 
Ha det så bra och godnatt // Torsten (aka Jesper) 
 
 
PS. Då vi ska ut på safari i helgen kanske vi inte kommer ha internet och kan då inte blogga eller lägga upp bilder. Så om det inte dyker upp något på ett tag har vi INTE blivit kidnappade eller uppätna av något farligt djur som till exempel en giraff....  
 
PS(2). Det finns en sammanfattnig av vårt besök på ambassaden på deras facebooksida (Embassy of Sweden in Nairobi). 
 

Kommentera här: